Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza
Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color
![](/themes/Mirageripest//images/openAccess.png)
2023
Аутори
Savić, SlađanaMarjanović, Milena
Petrović, Ivana
Jovanović, Zorica
Šikuljak, Danijela
Dervišević, Marina
![](/themes/Mirageripest/images/orcid.png)
Zečević, Veselinka
Остала ауторства
Luković, KristinaКонференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova
paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova
paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni,
crveno-žuti i crveni). Kvalitet plodova paradajza je okarakterisan na
osnovu ukupne rastvorljive čvrste materije (TSS), titrabilne kiselosti (TA),
sadržaja likopena i ukupne antioksidativne aktivnosti (TAA). Dobijeni
rezultati su pokazali da ima značajnih razlika između testiranih genotipova
u analiziranim parametrima. Genotip sa žuto-zelenim plodom imao je
najbolji ukus zbog visokih vrednosti TSS, TA i njihovog odnosa (indeksa
ukusa), ali nizak sadržaj likopena i TAA. Najveću vrednost TAA imao je
genotip sa svetložutom bojom ploda, verovatno zbog prisustva ß-karotena
i nekih antioksidanata iz grupe polifenola, jer je sadržaj likopena bio nizak.
Takođe, visoke vrednosti TAA imali su genotipovi sa crvenom bojom
ploda i kombinacijom crvene sa zelenom i žutom bojom, zbo...g visokog
sadržaja likopena.
The aim of this study was to evaluate the quality of tomato fruits of
different colors. Seven tomato genotypes (light yellow, dark yellow,
orange, yellow green, red green, red yellow and red) were selected for
analysis. Tomato fruit quality was characterized based on total soluble
solids (TSS), titratable acidity (TA), lycopene content and total antioxidant
activity (TAA). The obtained results showed that there are significant
differences between the tested genotypes in the analyzed parameters. The
genotype with yellow green fruit had the best taste due to the high values
of TSS, TA and their ratio (taste index), but low content of lycopene and
TAA. The genotype with light yellow fruit color had the highest TAA
value, probably due to the presence of ß-carotene and some antioxidants
from the polyphenol group, as the lycopene content was low. Genotypes
with red fruit color and a combination of red with green and yellow color
also had high TAA values, due to the high lycopene... content.
Кључне речи:
paradajz / indeks ukusa / likopen / antioksidativna aktivnost / tomato / fruit quality / taste index / lycopene / antioxidant activityИзвор:
"Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova, 2023, 70-78Издавач:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200010 (Институт за заштиту биља и животну средину, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200010)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200116 (Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200214 (Институт за пестициде и заштиту животне средине, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200214)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Напомена:
- Smederevska Palanka, 2. novembar 2023.
Институција
Institut za pesticide i zaštitu životne sredineTY - CONF AU - Savić, Slađana AU - Marjanović, Milena AU - Petrović, Ivana AU - Jovanović, Zorica AU - Šikuljak, Danijela AU - Dervišević, Marina AU - Zečević, Veselinka PY - 2023 UR - https://ripest.pesting.org.rs/handle/123456789/668 AB - Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti i crveni). Kvalitet plodova paradajza je okarakterisan na osnovu ukupne rastvorljive čvrste materije (TSS), titrabilne kiselosti (TA), sadržaja likopena i ukupne antioksidativne aktivnosti (TAA). Dobijeni rezultati su pokazali da ima značajnih razlika između testiranih genotipova u analiziranim parametrima. Genotip sa žuto-zelenim plodom imao je najbolji ukus zbog visokih vrednosti TSS, TA i njihovog odnosa (indeksa ukusa), ali nizak sadržaj likopena i TAA. Najveću vrednost TAA imao je genotip sa svetložutom bojom ploda, verovatno zbog prisustva ß-karotena i nekih antioksidanata iz grupe polifenola, jer je sadržaj likopena bio nizak. Takođe, visoke vrednosti TAA imali su genotipovi sa crvenom bojom ploda i kombinacijom crvene sa zelenom i žutom bojom, zbog visokog sadržaja likopena. AB - The aim of this study was to evaluate the quality of tomato fruits of different colors. Seven tomato genotypes (light yellow, dark yellow, orange, yellow green, red green, red yellow and red) were selected for analysis. Tomato fruit quality was characterized based on total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), lycopene content and total antioxidant activity (TAA). The obtained results showed that there are significant differences between the tested genotypes in the analyzed parameters. The genotype with yellow green fruit had the best taste due to the high values of TSS, TA and their ratio (taste index), but low content of lycopene and TAA. The genotype with light yellow fruit color had the highest TAA value, probably due to the presence of ß-carotene and some antioxidants from the polyphenol group, as the lycopene content was low. Genotypes with red fruit color and a combination of red with green and yellow color also had high TAA values, due to the high lycopene content. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - "Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova T1 - Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza T1 - Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color EP - 78 SP - 70 ER -
@conference{ author = "Savić, Slađana and Marjanović, Milena and Petrović, Ivana and Jovanović, Zorica and Šikuljak, Danijela and Dervišević, Marina and Zečević, Veselinka", year = "2023", abstract = "Cilj ovog istraživanja bio je da se uradi procena kvaliteta plodova paradajza različitih boja. Za analizu je odabrano sedam genotipova paradajza (svetložuti, tamnožuti, narandžasti, žuto-zeleni, crveno-zeleni, crveno-žuti i crveni). Kvalitet plodova paradajza je okarakterisan na osnovu ukupne rastvorljive čvrste materije (TSS), titrabilne kiselosti (TA), sadržaja likopena i ukupne antioksidativne aktivnosti (TAA). Dobijeni rezultati su pokazali da ima značajnih razlika između testiranih genotipova u analiziranim parametrima. Genotip sa žuto-zelenim plodom imao je najbolji ukus zbog visokih vrednosti TSS, TA i njihovog odnosa (indeksa ukusa), ali nizak sadržaj likopena i TAA. Najveću vrednost TAA imao je genotip sa svetložutom bojom ploda, verovatno zbog prisustva ß-karotena i nekih antioksidanata iz grupe polifenola, jer je sadržaj likopena bio nizak. Takođe, visoke vrednosti TAA imali su genotipovi sa crvenom bojom ploda i kombinacijom crvene sa zelenom i žutom bojom, zbog visokog sadržaja likopena., The aim of this study was to evaluate the quality of tomato fruits of different colors. Seven tomato genotypes (light yellow, dark yellow, orange, yellow green, red green, red yellow and red) were selected for analysis. Tomato fruit quality was characterized based on total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), lycopene content and total antioxidant activity (TAA). The obtained results showed that there are significant differences between the tested genotypes in the analyzed parameters. The genotype with yellow green fruit had the best taste due to the high values of TSS, TA and their ratio (taste index), but low content of lycopene and TAA. The genotype with light yellow fruit color had the highest TAA value, probably due to the presence of ß-carotene and some antioxidants from the polyphenol group, as the lycopene content was low. Genotypes with red fruit color and a combination of red with green and yellow color also had high TAA values, due to the high lycopene content.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = ""Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova", title = "Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza, Variability of qualitative parameters depending on tomato fruit color", pages = "78-70" }
Savić, S., Marjanović, M., Petrović, I., Jovanović, Z., Šikuljak, D., Dervišević, M.,& Zečević, V.. (2023). Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza. in "Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 70-78.
Savić S, Marjanović M, Petrović I, Jovanović Z, Šikuljak D, Dervišević M, Zečević V. Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza. in "Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova. 2023;:70-78..
Savić, Slađana, Marjanović, Milena, Petrović, Ivana, Jovanović, Zorica, Šikuljak, Danijela, Dervišević, Marina, Zečević, Veselinka, "Varijabilnost kvalitativnih parametara u zavisnosti od boje ploda paradajza" in "Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja", Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Zbornik radova (2023):70-78.